Generous spaces inside a small home

by in Interior Design

At 19’ wide and 45’ long, the house from Toronto is not only narrow, but also shallow.

Designing the form of the house was influenced by the fact that the 100-year-old Norway spruce in the backyard had to be maintained.

At the macro level, the biggest sustainable idea is that of infill housing. To increase density in an urban neighborhood, architects from Williamson Chong Architects splited a double-wide single family lot and made it two. Building within an existing neighborhood on strips of available land, while taking care not to disrupt the native tree canopy, allowed architects to explore further the pedagogy of incremental urbanism. Blantyre House is a repeatable typology that can co-exist with current bylaws and zoning requirements while giving a family urban connectivity, generous spaces, and even sanctuary.

Using first principals of through ventilation, resilient materials for longevity, and natural finishes, help this small home engage green building in a straightforward way.

Open the gallery to explore the kitchen studio, with its distinctive custom millwork lining, the master bedroom from the upper most level of the home and the light filled living room from between.

Related articles
Lake House in Canada Is Covered With Pale Cedar Cladding Running Up The Exterior Walls
Nearby a lake in Quebec, in the middle of the nature, the Canadian firm YH2 comp...
Sky House Is Well Integrated In The Natural Landscape And Emphasizes Their Relationship
This holiday house completed by Julia Jamrozik and Coryn Kempster consists of tw...
Rock House With a Beautiful Linear Structure Is Located Near The US Border In Quebec
The Slender House Residence has a beautiful linear structure and is located in t...
Simplicity and Openness Make This House The Perfect Place For Nature Lovers
A modest home renovated by Christopher Simmonds Architect always gives you a sen...
You may also like
35 Wonderful Contemporary Living Room Ideas & Designs
Contemporary living room designs create uncluttered and modern spaces in which y...
This Penthouse Is Maximizing The Beautiful Views of The Urban Township and Hosts Unique Green Details
The architects from i.house had the objective to optimize the home's aesthetics ...
Bright Studio Decorated Like A Sunrise Speaks About The Passions Of Its Owner
In a small space setting, we know that every square meter counts. This 23-square...
An Extended Ground Floor Apartment in UK Gained A More Welcoming And Contemporary Appearance
Vorbild successfully completed the side extension of the ground floor apartment ...
Comments