Modern Apartment in Barcelona Creatively Binds Two Top Floors into A Single One

by in Interior Design

Located in Eixample, Barcelona, the top two floors of this block were reformed into a single apartment to take advantage of the existing terraces. Architects Anna & Eugeni Bach managed to create a modern and contemporary style apartment completed by a unifying staircase. 

The ground floor consists of a 65 m2 apartment, heading the street and receiving abundant natural light into the kitchen and the bathroom through an inner patio. 

The upper-floor 40 m2 apartment has been built later, probably during the 60s. It consisted of a simple volume built on the terrace, separated from the street and from one of the neighbouring buildings, leaving an L-shaped narrow open space.

The planning of the apartment gravitates around the staircase. This element becomes more than just a link between the two floors. It absorbs the kitchen and the storage space on the lower level as well as the study and the laundry space on the top floor.

At the same time, the staircase represents a space for visual contact between the two floors via an inner window and a large sliding door on the upper studio. It allows getting visual contact from the upper floor until the kitchen downstairs. The visual contact helps you understand the flat as a whole, and not just as the superposition of two different apartments.

Due to the available surface of each floor, the architects understood that they had to organise the lower one as the main floor, accommodating the entry, the living room, the dining room, the kitchen, a room for children and a bathroom. The upper floor is a more intimate place for the parents, with their bedroom, bathroom and a study room.

On the outdoor spaces, a folding ladder allows the lower terrace to gain room, leaving the top terrace as a space for occasional events.

"The existing hydraulic floor tiles had been removed in earlier refurbishments and there were only enough pieces for half of the lower floor surface, but we were lucky enough, that at the same time we started to work, there was another refurbishment in the same block where they were going to throw all their floor tiles away.
We picked those tiles and together with the existing ones in our apartment we checked the possibilities for different patterns on the lower floor. The final solution was to place the different tiles in stripes, despite the walls and partitions, so that we gained a feeling of continuity that helps you understand the floor plan as a continuous space.", the architects said.

 

Related articles
Bright Dwelling With A Celestial Look Brings The Volatile Architecture on The Mediterranean Coast
The owners of this bright & comfortable holiday residence located on the Mediter...
Contemporary Unique Dwelling In Barcelona Celebrates The Amazing Views and Respects The Environment
This unique dwelling called House E has been designed by the Barcelonese Studio ...
Unique Residence In Barcelona With An Amazing Round-View Over The City
The lovely house has been designed in the '50s in a suburb area with single fami...
Urban Beach House In Barcelona Becomes An Amazing Summer Retreat
Barcelona is still a beach for most locals. Indeed, a beach that is attached to ...
You may also like
35 Wonderful Contemporary Living Room Ideas & Designs
Contemporary living room designs create uncluttered and modern spaces in which y...
This Penthouse Is Maximizing The Beautiful Views of The Urban Township and Hosts Unique Green Details
The architects from i.house had the objective to optimize the home's aesthetics ...
Bright Studio Decorated Like A Sunrise Speaks About The Passions Of Its Owner
In a small space setting, we know that every square meter counts. This 23-square...
An Extended Ground Floor Apartment in UK Gained A More Welcoming And Contemporary Appearance
Vorbild successfully completed the side extension of the ground floor apartment ...
Comments