Regenerated apartment gently mixes tradition with modernity

by in Interior Design

The apartment is part of a the ancient villa built in the 1900’s. The project located in Florence, was completed in the early 1900's by the architect Adolfo Coppedè and it evokes the artist's eclectic style: Art Deco architecture, medieval towers, mannerist windows and baroque crests.

Located on one of the city's southern hills, the villa benefits from a stunning panoramic view of the Tuscan countryside which includes natural olive groves, Lebanese pines and Cypress trees.

"Since my first encounter with the villa, I was inspired to expand the spaces within it, open them up, render them more dynamic. My objective as an architect and designer was to regenerate the space as a whole using a few bold strokes and endow it with a revitalized elegance, combining tradition with modernity. The goal? To create a residence suitable for a contemporary lifestyle, while simultaneously taking advantage of the visual pleasure afforded by the surrounding scene, steeped in its centuries-old traditions." the architect responsible for this remodeling, Mauro Lipparini said.

To accomplish this, he needed to relate to the domestic space and the landscape rather than replicate the luxurious elements on the facade in the interiors. The windows were integrated into the walls in order to emphasize their crucial role in framing the outside magnificent view.

The major architectural forms received simplification for a special purpose. On the ground floor, the walls function as dramatic backgrounds within the rooms. They are designed to generate the impression of continuity. It includes the living room, the dining room, the kitchen, the stairwell and the guest bathroom.

The staircases themselves are designed not only to ensure the transit between the ground floor and the upper floor. They also create a sense of natural flow between the two levels as they emerge smoothly from the floors and walls.

The construction materials have been selected and shaped in order to accentuate the architectural structure while expressing the values of the family that inhabits the house.

Some of the walls are clad in Tunisian limestone, carved into slabs of varying shapes and sizes that fit together while leaving open fissures. This leads to a beautiful graphic effect of dark fine lines.

The carefully defined color palette creates subtle contrast and symmetries that offer a sense of purity and refinement. The entire house spreads a nice feeling of serenity and tranquility.

Related articles
Sweet And Modern Apartment In Italy Adopts A Nordic Style With Mint And Mustard Color Touches
Valentina's house located in Ladispoli, Italy, benefited from a defined interior...
Historic Farmhouse From The 1880s Enhances Local Italian Architecture And Beautiful Environment
This ancient farmhouse dating back 1887 received an important intervention from ...
Spacious Two-Story Apartment in Milan Is The Host of History, Design, Color and Light
This spacious two story apartment is located in a historic building in the heart...
Restored Farm In Historic Area Receives The Perfect Outdoor Lighting
This restored farm, located in the wild environment of Modica hills, near Ragusa...
You may also like
35 Wonderful Contemporary Living Room Ideas & Designs
Contemporary living room designs create uncluttered and modern spaces in which y...
This Penthouse Is Maximizing The Beautiful Views of The Urban Township and Hosts Unique Green Details
The architects from i.house had the objective to optimize the home's aesthetics ...
Bright Studio Decorated Like A Sunrise Speaks About The Passions Of Its Owner
In a small space setting, we know that every square meter counts. This 23-square...
An Extended Ground Floor Apartment in UK Gained A More Welcoming And Contemporary Appearance
Vorbild successfully completed the side extension of the ground floor apartment ...
Comments