Residence in Buenos Aires Makes It Possible To Live Intensely The Relationship Between The Interior and Exterior Spaces

by in Architecture

Years have added an incalculable value to this house's lot located in the closed neighborhood of Tortuguitas, Buenos Aires, founded in 1968. The lot is crossed by a row of large oaks and various species on one of their fronts and in the bordering lots. The project has been completed by Besonias Almeida Arquitectos.

The owners of the residence wished for a permanent house that would make it possible to live intensely the relationship between the interior and exterior spaces. 

Although the owners were highly interested in a house where exposed concrete would have a large design importance, they wanted the presence of the wood to break that monochromatic expression.

Regarding the structure of the house, it includes four bedrooms, one on the ground floor and one with an integrated bathroom and dressing room on the first floor. Also, a spacious living room with a fireplace, and a space of intense family interaction which integrates the dining room, the kitchen, and an intimate living room. 

"We decided that the project should not only preserve the existing trees in the lot, but that vegetation would be the first and fundamental starting point of the project. We thought then that the house had to develop accommodating itself in the free holes left by the trees and wrapping them to make them part of the proposed spaces. To achieve this, we decided to work with a spatial grid of 3.80m on each side, or double or single height depending on the case, which would allow us to solve the different rooms and also the gaps that allow the trees to pass." the architects explained.

The ground floor of the house and its added semi-covered spaces were achieved with visible concrete partitions towards the public spaces. 
A lighter metal structure of metal profiles and panels was used in order to build a continuous plinth.
Finally, towards the interior and enveloping the oaks, the house is completely open and each room participates in the general atmosphere of the house and the landscape. 

Besonias Almeida Arquitectos

 

Related articles
Cheerful Former Warehouse Converted Into Pleasant Living Space
Pop Arq Architects completed the redesign of this two-story warehouse that had p...
Modern Condominium With Wine Tree Shaded Patio Is Perfect for Enjoying Sunny Days
Pop Arq Architects designed this contemporary house which is part of a typical B...
Condominium in Buenos Aires Reflects The City's Housing Traditions
Ibera condominium is located in Coghlan neighbourhood, Buenos Aires. The complex...
Amazing House in Buenos Aires Balances Indoor and Outdoor Spaces
The "Chorizo" house is more than 80 years old and is located in Chacarita Neighb...
You may also like
Guardhouse With Large Cantilevers Roof Extends In Palm Spring Blends In With The Desert Environment
This new neighborhood in Palm Springs also inaugurated a highly ingenious weathe...
The Great Remodel of An old Victorian House In San Francisco
The modifications that Fougeron Architecture, a US studio, brought to this centu...
Lake House in Canada Is Covered With Pale Cedar Cladding Running Up The Exterior Walls
Nearby a lake in Quebec, in the middle of the nature, the Canadian firm YH2 comp...
Ocean-Facing Dwelling In New South Wales Features Giant "Paperclips" Support
The interesting details of this house built by Austin Maynard Architects in a su...
Comments