Sams Creek House Is Made Out Of Individual Volumes That Perfectly Integrate The Modern Multitasking Lifestyle

by in Architecture

The "Sam's Creek" house project has been highly influenced by the client's multitasking life. Bates Masi Architects had the chance to play with a diverse set of requirements that have been developed for this home. 

The clients, one of whom is the owner of a public relations company, requested that multiple activities could take place throughout the house at the same time, without interruption. For example, a dinner party could take place while simultaneously entertaining a group of children in a different area of the house. Or a group of guests could come and go without disturbing the rest of the family.

These particular requests diagrammatically divide the site as well as establish view corridors from the front of the house to the back. Transparency through the house puts simultaneous activities on display and provides a setting where guests can see and be seen. 

The residence is built through a series of open-ended boxes, each tailored to a portion of the architectural program. It focuses the view from the street through the house to the landscape in the rear.
Each box has independent audio, video, and climate control to operate autonomously and the length, height, and volume of each box are adjusted to appropriately encase the program. 

Moreover, the interstitial spaces between the arranged boxes are the gardens and patios. 

The fireplace merges a utilitarian object and a crafted, sculptural work of art. The fireplace supports lateral loads to allow for the large open-ended volume of the dining and living room. 

In the living room, the overlapping, repeating bronze components were digitally fabricated and assembled on site. Different patina processes were studied to achieve the dark bronze facing the room and the polished bronze on the interior of the hood. 

Sunlight from above is reflected by the polished bronze and filters through the gaps from the overlapped construction. Similar construction methods were utilized for the master bedroom headboard using repeating strips of belting leather. 

"The separation of the program into individual volumes allows the multitasking lifestyle of the clients to continue in their home. Where multitasking on a daily basis can seem chaotic, a new order is developed by the architecture. 
The client’s new home allows them to keep up with their busy lifestyle while also providing respite from it", the architects concluded. 

Related articles
The Great Remodel of An old Victorian House In San Francisco
The modifications that Fougeron Architecture, a US studio, brought to this centu...
Rustic Michigan Retreat With Modern Lines Blends With The Natural Surroundings
The M-22 House combines the rustic elements with clean modern lines in order to ...
New Residence at the Top of Beverly Hills Features Spectacular Decor Elements
Trousdale Residence, a 7,200 square foot house was built at the top of Beverly H...
Cabin Compound in Jackson Is Visually Embellished By The Prominence of The Mountains Beyond
The site and the scale of this architectural project completed by Dynia Architec...
You may also like
Guardhouse With Large Cantilevers Roof Extends In Palm Spring Blends In With The Desert Environment
This new neighborhood in Palm Springs also inaugurated a highly ingenious weathe...
The Great Remodel of An old Victorian House In San Francisco
The modifications that Fougeron Architecture, a US studio, brought to this centu...
Lake House in Canada Is Covered With Pale Cedar Cladding Running Up The Exterior Walls
Nearby a lake in Quebec, in the middle of the nature, the Canadian firm YH2 comp...
Ocean-Facing Dwelling In New South Wales Features Giant "Paperclips" Support
The interesting details of this house built by Austin Maynard Architects in a su...
Comments