Spectacular Redesign of a Home Based on a LEGO Model from the Owner

by in Architecture

The owner of this house wanted to give his home a new life by opening it up to its surroundings. BOURGEOIS LECHASSEUR / ARCHITECTES started the design from LEGO™ model created by the owner

The changes also involved completely rethinking the living areas in order to create a dialogue between the outside and the inside. The basic premise consisted of preserving some of the building’s original country character and creating a contemporary project that is in harmony with its environment.

The steep slope of the roof was kept, but the traditional dormer windows have been transformed. One dormer opens on to the street to shyly reveal the staircase and to provide light to the home’s central space. On the side nearest the river, part of the roof has been raised to accommodate the master bedroom and ensuite bathroom. This second, much larger, dormer creates an airy, bright space. The client was thus able to keep the idea of a “tree house” and still preserve privacy with the surrounding vegetation.

The floor-to-ceiling windows in the bedroom give the impression of floating in the trees. The materials used on the outside integrate well into the region’s natural and built environment. The original wood siding was kept and repainted. The windows are wood like the original ones and seem to flow into the marine plywood panels that extend and define the new elements. The metal roof reflects the sun and calls to mind the traditionally inspired design of this country home. 

The screen room that stands out from the main part of the building is an addition to the original house. This room has a fireplace and is both intimate and welcoming. This contrast with the spacious rooms and the large deck leads the client into a new relationship with his environment. It provides a threshold between the inside and the outside and frames the view of the site. The inside is now much brighter with nature all around. The kitchen has been completely renovated. The wood panels and the slate floor respect the natural, warm feel of the place. A new lighter, brighter staircase leads to the upper floor. The bathroom, with its spectacular shower, opens on the master bedroom.

photos: Stéphane Groleau

Related articles
Amazing Reconstruction of a 1920 Bungalow
Architects from CPLUSC ARCHITECTURAL WORKSHOP took the job of redesigning a 1920...
A Very Special Wooden House
A very special wooden house was built in 2011 using only spruce, larch, pine and...
You may also like
Guardhouse With Large Cantilevers Roof Extends In Palm Spring Blends In With The Desert Environment
This new neighborhood in Palm Springs also inaugurated a highly ingenious weathe...
The Great Remodel of An old Victorian House In San Francisco
The modifications that Fougeron Architecture, a US studio, brought to this centu...
Lake House in Canada Is Covered With Pale Cedar Cladding Running Up The Exterior Walls
Nearby a lake in Quebec, in the middle of the nature, the Canadian firm YH2 comp...
Ocean-Facing Dwelling In New South Wales Features Giant "Paperclips" Support
The interesting details of this house built by Austin Maynard Architects in a su...
Comments