The Great Remodel of An old Victorian House In San Francisco

by in Architecture

The modifications that Fougeron Architecture, a US studio, brought to this century-old house in San Francisco are a vivid orange stairwell and a canted glass facade. Spread on 232 square meters, the Cut Out House is located in Noe Valley, an affluent neighborhood of the city. 

The objective of this project was to completely remodel a Victorian house built over a century ago and left untouched since the 1920s.

"In this exceptionally narrow lot, solar orientation and natural light diffusion were paramount for making sure the home felt warm and open," said Fougeron Architecture, a San Francisco studio that was founded in 1985 by architect Anne Fougeron.

At the same time with preserving the street-facing elevation, the back facade was re-imagined. This consisted of a two-story wall tilts outward at nine degrees, which maximizes the floor area within. 

Contrary, a piece of the third floor also angles outward, but in the opposite direction. 

Glass panes set within a custom were mounted on the canted facade made of a field-glazed steel frame. 

The interior of the three-story dwelling was completely reconfigured. The team "reversed the original flow" by moving the main public area to the ground level, where it connects to a rear garden.

"Large sliding doors open the living room, dining room, and kitchen to the outdoor space," the studio said. "A limestone floor and a blue fence and cabinets blur the line between inside and outside."

Related articles
Rustic Michigan Retreat With Modern Lines Blends With The Natural Surroundings
The M-22 House combines the rustic elements with clean modern lines in order to ...
New Residence at the Top of Beverly Hills Features Spectacular Decor Elements
Trousdale Residence, a 7,200 square foot house was built at the top of Beverly H...
Cabin Compound in Jackson Is Visually Embellished By The Prominence of The Mountains Beyond
The site and the scale of this architectural project completed by Dynia Architec...
Modernist House Detailed With Geometric Framing Loves The Sun and The Sky
This project located in Carmel-by-the-Sea, United States, received an awesome ma...
You may also like
Guardhouse With Large Cantilevers Roof Extends In Palm Spring Blends In With The Desert Environment
This new neighborhood in Palm Springs also inaugurated a highly ingenious weathe...
The Great Remodel of An old Victorian House In San Francisco
The modifications that Fougeron Architecture, a US studio, brought to this centu...
Lake House in Canada Is Covered With Pale Cedar Cladding Running Up The Exterior Walls
Nearby a lake in Quebec, in the middle of the nature, the Canadian firm YH2 comp...
Ocean-Facing Dwelling In New South Wales Features Giant "Paperclips" Support
The interesting details of this house built by Austin Maynard Architects in a su...
Comments